Video advertising: be a square!

Lees je deze blog op je smartphone? Ja? Dan dweep je misschien net als 8 op de 10 Vlamingen met digibesitas. Digiwat? Vrees niet, het is geen vieze ziekte. Integendeel, dat vooral millennials helemaal verknocht zijn aan hun slimme telefoon, is zeer waardevol in video advertising. Ook waardevol, onze 2 nieuwe ‘inFeed’-formaten: vertical en square.

Laten we even terugblikken op onze lang vervlogen oh zo mooie jonge jaren. Herinner je je die irritante zwarte balken links en rechts op het scherm? Een 4/3-formaat past nu eenmaal niet op 16/9. Dus waarom nu een landscape-advertentie in een portraitpagina plaatsen? Pas je formaat aan je medium aan en je krijgt de grootste impact. Zo’n 15% extra om precies te zijn. Ook creëer je een positiever merkimago. Dat blijkt uit het recentste mobile onderzoek van onze partner Teads.tv. In deze post stel ik graag dPA’s nieuwe videoformaten voor, helemaal op maat van het mobiele scherm.

In een vorige blogpost lichtte ik de verschillen tussen ‘inFeed’ (outstream) en klassieke ‘inStream’-formaten (pre- en postrollvideo’s) al toe. Valt het op dat ik een fervente fan van ‘inFeed’ ben? Wel dan nog meer van onze nieuwe inFeed-formaten voor op mobile: vertical en square. Vooraleer ik die verder uit de doeken doe, even opfrissen dat ‘inFeed’ eigenlijk hetzelfde is als ‘inRead’ of ‘inArticle’. En dat je de video dus pal in het hart van een artikel plaatst. Bij dPA hanteren we de gouden regel dat de tekst minstens 1750 tekens lang is. Waarom? Teads.tv toont aan dat als je in een leesverhaal zit, je je meer betrokken voelt en de inFeed-advertentievorm sneller accepteert dan bij een preroll. Die laatste moet je eerst uitkijken vooraleer je de content ziet.

Hier nog 3 voordelen van inFeed video advertising in vergelijking met klassieke inStream formats:

  1. De gebruiker heeft controle: inFeed is een autoplay-product. Scrol je, dan begint de video op een bepaalde positie af te spelen zonder geluid. Je moet erop ‘tikken’ om geluid te hebben. Vind je het niet goed? Scrol gewoon verder en de advertentie stopt als ze minder dan 50% van het scherm inneemt. Lezers vinden dit veel minder opdringerig en storend.
  2. Groter volume en meer contentcategorieën: bij preroll is dit ‘News’, ‘Sports’, ‘Entertainment’en ‘Woman’. Voor inFeed komt ‘Financial’, ‘Technology’, ‘Planet Watch’ en ‘Cars’ erbij.
  3. Maximale visibiliteit: de advertentie staat centraal in de redactionele content en start pas als die minstens 50% in beeld is.

 Sony Pictures bijt de spits af met de eerste vertical videocampagnes voor Fifty Shades Darker en Trainspotting 2

Bart Spiessens

'Be where your consumer is' 

De nieuwe formaten, vertical en square, zijn een must voor een goede visibiliteit op mobile. Sterker, het zijn mobile only producten. En wat is de eerste regel om een campagne te doen slagen? Be where your consumer is, juist. Mensen surfen nu meer mobiel, zo ook voor nieuwsmedia. Daarbij zijn millennials meer gefocust op video via smartphone dan op tv. Vaak scrollen ze zelfs op hun gsm terwijl ze tv-kijken. Tot grote ergernis van iedereen die geen millennial is... De nieuwe formaten passen zich trouwens aan de normale manier van kijken aan: mensen houden hun smartphone meestal verticaal vast. Vertical en square zorgen er dus voor dat de kijker niets moet doen. Zo worden video's langer bekeken. Het klassieke inFeed-formaat neemt ongeveer een kwart van een mobiel scherm in. Vertical neemt bijna het volledige scherm in. Dit draagt bij tot een sterkere visual storystelling. 

Jaja, de lijst met voordelen is best lang. Ook belangrijk: vertical en square zijn de formaten die vandaag op sociale media gebruikt worden. Instagram had vroeger enkel square, en vertical is afkomstig van Snapchat. Vandaag hebben Instagram, Facebook en Pinterest zowel vertical als square formats. Al die formaten kunnen dus gemakkelijk doorgeplaatst worden op onze videoplatformen.

Vorig jaar namen onder andere BMW, Carlsberg, Netflix, Coolblue en Sony Pictures Releasing inFeed op in hun mediamix. Dit jaar bijt Sony Pictures Releasing de spits af met de eerste vertical videocampagnes voor Fifty Shades Darker en Trainspotting 2. De twee nieuwe formaten zijn nog maar het begin. Het volgende dat ik wil uitwerken is de inFeed 360°, de video waarin je kan rondscrollen. Livestream kan ook een nieuwe piste zijn. En inFeed met interactiviteit. Of om het met een cliché te zeggen: to be continued... 

 

inFeed Discovery Pack

Meer details over onze nieuwe formaten vind je in het inFeed Discovery Pack.

Bekijk hier het pakket

 

Auteur: Bart Spiessens

Digital Product Manager

bart.spiessens@persgroep.be

Reactie toevoegen