Zet de consument in de driver's seat


En je video op een nieuwssite

Vorige maand organiseerden we een Advertiser's Academy over dé marketingtrend van het moment: video. Mijn inzichten had je nog tegoed. Volgens de eerste onderzoeken van de Persgroep Advertising over de impact van video advertising op Belgische nieuwssites zijn er 3 factoren die je videocampagne doen slagen: de geloofwaardigheid van de context waarin die verschijnt, de mate van humor of relevantie van de video en de 'controle' van de surfer. Dit zijn alvast de belangrijkste learnings voor videomarketeers.

Uit een recente bevraging die IAB bij marketeers en adverteerders deed, blijkt dat de investeringen in video advertising de voorbije twee jaren met maar liefst 67% gestegen zijn. Booming business dus. Dé vraag die zowel jullie, de marketeers, als wij, de uitgever, stellen: is video écht zo impactvol als beweerd wordt? In wat hieronder volgt veeg ik alle vraagtekens graag van tafel. 
 


 

1. Video is een sterke imagobooster voor je campagne

Uit onderzoeken met surferspanels blijkt het toevoegen van een video aan je campagne een sterk positief effect te hebben op het imago. En dan vooral bij native advertising. Zo hebben we de video's van Lidl op ons culikanaal NINA KOOKT uitvoerig getest met 3 groepen: zij die enkel de native artikels gelezen hadden (testcel 1), zij die zowel de artikels hadden gelezen als de kookvideo's hadden bekeken (testcel 2) en tot slot een controlecel die niets van de campagne gezien had.

De drie groepen kregen statements voorgeschoteld zoals 'Bij Lidl vind je verse producten' en 'Bij Lidl vind je inspiratie voor je maaltijden'. De resultaten spreken boekdelen: in de controlecel ging 47% akkoord met de stellingen, in testcel 1 (die enkel de artikels las) 59% en in testcel 2 (die ook de video's zag) 91%. Video is hier dus een sterke imagobooster. 

Meer nog, ook op vlak van call-to-action is het toevoegen van een video aan je campagne een puik plan. In testcel 2 (die de video's zag) heeft 71% het recept uitgeprobeerd, terwijl 'slechts' 58% van testcel 1 (die enkel de artikels las) dat deed. Misschien nog het interessantste cijfer: 17% van diegenen die enkel de artikels lazen heeft Lidl bezocht, terwijl maar liefst 49% van diegenen die de video's zagen naar de winkel ging.

2. Video's zijn geloofwaardiger op nieuwssites

Er zijn maar weinig Belgische cijfers over de impact van een journalistieke context op de geloofwaardigheid van videoadvertenties. Daarom hebben we vorig jaar een eigen onderzoek opgezet bij lezers van DeMorgen.be en HLN.be. Om een benchmark te hebben namen we ook Deredactie.be mee in dit onderzoek. Het gaat tenslotte niet enkel om onze eigen nieuwstitels.

Zoals in bovenstaande grafiek duidelijk af te lezen valt, vinden onze surfers dat video's veel geloofwaardiger zijn op nieuwssites dan op sociale media. Nog een opmerkelijke bevinding: surfers besteden meer aandacht aan video's op nieuwssites dan op YouTube - nochtans het moederschip van menig video.  

Met dit onderzoek kunnen we dus bevestigen wat we al wisten uit internationale studies: nieuwssites zijn een uitgelezen plaats voor video's. 

3. Geef de consument de controle

En tot slot, dé vraag die je als marketeer of uitgever nooit uit het oog mag verliezen: wat vindt de surfer zelf? Die vraag hebben we in datzelfde onderzoek kunnen beantwoorden. Zijn video's storend? Neen, 6 op de 10 surfers hebben niet écht een probleem met videoadvertenties. Op één voorwaarde: dat ze skippable zijn na een paar seconden. De consument wil duidelijk in de driver's seat zitten. 

In dat licht hebben we een vertical Infeedvideo van Fifty Shades Darker getest. Deze video was heel impactvol (vertical neemt je volledige mobiele scherm in) en tegelijk ook skippable. De campagne deed het heel goed met 2 op 3 surfers die meer dan 50% van de video bekeken. We hebben hier dus te maken met een groep consumenten die kwalitatief is. Ze kiezen er immers bewust voor om naar de video te blijven kijken. Wat we hieruit onthouden? Als je een video opdringt door ze niet skippable te maken bereik je misschien meer mensen, maar niet per se meer impact. Integendeel, de teugels wat laten vieren komen de kwaliteit en het imago van je campagne zelfs ten goede. 

Dat je skippable video zomaar weggescrold wordt, wil je natuurlijk liefst vermijden. Hoe je dat doet? Met humor. Zo geeft 52% van de respondenten aan dat humor de belangrijkste reden is om de video niet te skippen, gevolgd door interesse in het product (27%) en interesse in het merk (22%). Zorg er dus voor dat je video de surfer doet lachen, gieren en brullen.

Lees meer over:

Auteur: Ilse Peeters

Research Manager
ilse.peeters@persgroep.be

Reactie toevoegen