Video's op nieuwssites zorgen voor extra geloofwaardigheid en aandacht

Online video is booming business. Maar is video en video niet twee? Hangt veel niet af van de context waarin de video’s te zien zijn? Het antwoord op de vraag in deze blogpost.

Stellen dat video advertising in de lift zit, is een open deur intrappen. Volgens de Ad Spend-studie van het IAB stegen de video-uitgaven in twee jaar tijd met maar liefst 85%. En de toekomst ziet er nog rooskleuriger uit. Onder andere het stijgende gebruik van smartphones en tablets, die sterk ingezet worden voor de consumptie van online video, zal hiervoor zorgen.

Video is natuurlijk overal. Wij bieden het aan op onze kanalen, maar ook op andere nieuwssites en op platformen als Facebook is het aanbod groot. YouTube en Vimeo zijn zelfs helemaal gebouwd rond videocontent.

Nood aan Belgische cijfers

A whole lotta video dus. Maar beleven consumenten die content op elk kanaal op dezelfde manier? Zijn ze op elk kanaal even aandachtig voor de boodschap? En is de content overal even betrouwbaar? Buitenlandse studies toonden al aan dat socialemediakanalen en nieuwssites voor een andere beleving zorgen. Op social media scroll je immers meer door de feed en bovendien gaat het meer om entertainment in tegenstelling tot de feiten die nieuwssites bieden.

Maar hoe zit dat bij ons? Daar hadden we geen cijfers over. Een onderzoek bracht daar verandering in. We onderzochten de perceptie van de video’s op onze sites, op Facebook, YouTube én op deredactie.be bij de lezers van hln.be en demorgen.be (om een benchmark te hebben voor onze eigen nieuwssites).

Betrouwbaarder en met meer aandacht

De resultaten van ons onderzoek komen overeen met de internationale research:
de geloofwaardigheid van video’s op nieuwswebsites is driemaal hoger dan die van video op social media. De verschillen zijn dus groot.

Bovendien past video volgens de respondenten meer binnen nieuwsmedia dan binnen Facebook. 72% geeft aan dat er een goede fit is tussen onze nieuwssites en video, terwijl dit bij Facebook maar 54% is. Bij YouTube stelt zich de vraag natuurlijk niet.

Tot slot genieten video’s binnen nieuwswebsites een hogere aandacht van de kijker.

 

Nu, het is niet al goud dat blinkt. Bij 18 tot 34-jarigen is het verschil in aandacht tussen nieuwssites en andere kanalen minder groot. Maar als het aankomt op geloofwaardigheid, blijft ook deze leeftijdscategorie overtuigend voor nieuwssites kiezen.

Verder op het ingeslagen pad

Ons sterkt het alleszins in de overtuiging dat we de journalistieke kwaliteit van onze video’s moeten blijven versterken. Een taak waar onze hoofdredacties zich permanent van bewust zijn. Bij de Persgroep Advertising proberen we de bestaande videoformaten te verfijnen, maar ook nieuwe, meer en betere advertentiemogelijkheden aan te bieden. De aandachtige surfer heeft waarschijnlijk al gemerkt dat we op demorgen.be steeds vaker video’s integreren in lange artikels (in-feed). Daarmee is een interessante trend voor 2017 alvast gezet. 

Auteur: Dieter Thijs

Senior Research Executive
Dieter.thijs@persgroep.be

Reactie toevoegen